Dette er en blogg for innspill til arbeidet med å lage en strategiplan for IKT i Buskerud fylkeskommune. Med dette inviteres du som bor i fylket eller er ansatt i fylkeskommunen til diskusjon og innspill. Bloggen vil være tilgjengelig så lenge strategigruppa eksisterer, dvs. medio oktober 2009. Anonyme innlegg tas ikke hensyn til og slettes.

søndag 30. august 2009

6. Geografisk informasjon

Geografisk informasjon spiller en viktig rolle både i samfunnsplanlegging, naturforvaltning og utvikling av tjenester rettet mot næringslivet og innbyggerne. Tilgang til korrekt og oppdatert geografisk informasjon er avgjørende for kommunal saksbehandling og utvikling av kvalitativt gode tjenester. For næringslivet ligger det betydelige verdiskapingsmuligheter i å utvikle tjenester på bakgrunn av geodata.
Kommunene har et vesentlig ansvar for kartlegging, lagring og formidling av geodata i samarbeid med bl.a. Statens kartverk. Samarbeidet er organisert gjennom Geovekst og Norge digitalt. Geovekst fokuserer på felles finansiering og etablering av basis geodata, mens Norge digitalt i tillegg omfatter ­temainformasjon på områder som natur- og miljøvern, kulturvern, landbruk, geologi, infrastruktur, eiendom og grenser osv. De fleste kommuner og fylkeskommuner deltar i Norge digitalt. Innenfor Geovekst er det etablert et særskilt ­kommunesamarbeid (Geovekst-kommune) i regi av KS.
Norge digitalt åpner for muligheter til å modernisere arbeidsmåter innenfor offentlig sektor ved hjelp av IKT. Teknologiske løsninger kan tas i bruk for å koble sammen informasjon fra ulike fagområder. Enkel tilgang til stedfestet informasjon fra kommunene og fylkeskommunene på Internett vil bidra til å bygge kunnskaps­samfunnet og sikre bærekraftig forvaltning og utvikling. Det er viktig at kommuner og fylkeskommuner deltar aktivt i Norge digitalt og løpende oppdaterer og gjør sine data tilgjengelige gjennom Norge digitalt-samarbeidet. Samtidig er det viktig at Geovekst-samarbeidet videreføres når det gjelder etablering av felles basisdata.
Matrikkelen er landets framtidige offisielle register over fast eiendom og skal erstatte dagens eiendoms-, adresse- og bygningsregister (GAB) og digitalt eiendomskartverk (DEK). Innføring av matrikkelen antas å ikke ha vesentlige ­administrative eller økonomiske konsekvenser for kommunene.
Norge digitalt
Norge digitalt er et bredt samarbeid mellom virksomheter som har ansvar for å framskaffe stedfestet informasjon og/eller er store brukere av slik informasjon. Samarbeidet er forankret i St.meld. nr. 30 (2002-2003) «Norge digitalt» - et felles fundament for verdiskaping. Statens kartverk er sekretariat for samarbeidet. Nærmere 400 kommuner og fylkeskommuner har inngått partsavtaler med Statens kartverk. KS samordner kommunenes og fylkeskommunenes interesser når det gjelder avtalene.

Mål
1 I løpet av 2008 skal alle kommuner og fylkeskommuner delta i Norge digitalt-samarbeidet.
2 Alle kommuner og fylkeskommuner skal legge til rette for at ­innbyggere og næringsliv skal kunne benytte kommunens ­geodata på en enkel måte.
3 I løpet av 2009 skal alle kommuner ha tatt i bruk matrikkelen.

Tiltak
1 KS vil arbeide for å ivareta kommunesektorens interesser ­innenfor Geovekst og Norge digitalt-samarbeidet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar